
Owsianka uchodzi chyba za najbardziej nudną potrawę na świecie. Bardzo mnie to dziwi, bo można ją przygotować na tyle sposobów, że to aż niewyobrażalne. Dlatego jeśli macie dość „nudnej” owsianki, przychodzę dzisiaj z przepisem, który sprawdzi się w wielu sytuacjach!
Owsianka- właściwości
Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, błonnik, przeciwutleniacze. W niektórych kręgach uznane są za jedną z najzdrowszych składników. Z moich własnych doświadczeń mogę powiedzieć, że owsianka syci na długo i dodaje energii! Ale pewnie to nie wszystkie korzyści!
Ale często nie chce mi się jej szykować rano. Wiesz, 6 rano, zimą. Ciemno, zimno a Ty idziesz do kuchni szykować śniadanie mistrzów. No mało przekonujące. Dobrym patentem była owsianka całonocna i pieczona. Rano nie musisz się za bardzo starać, a masz porządne śniadanie. Ale co, kiedy masz ochotę na zjedzenie czegoś zdrowego w ciągu dnia, a surowa marchewka jednak nie przekonuje?
Owsiankowe ciasto
Przepis jest genialny w swojej prostocie. Kiedyś na Pintereście widziałam filmik z czymś podobnym. Zaczęłam trochę kombinować i wyszło coś bardzo smacznego i przyjemnego. Przede wszystkim szybkiego i do wielokrotnego wykorzystania! Nie chce Ci się robić śniadania? Zalej kawałek jogurtem lub mlekiem i śniadanie gotowe. Zdrowa przekąska? Jeśli ukroisz kawałek, i polejesz ciutką miodu, będziesz mieć pyszne ciasto!
Opcja, którą przedstawiam jest z nektarynkami. Myślę, że z racji nadchodzącej jesieni dobrze sprawdzi się z jabłkami, śliwkami lub mrożonymi owocami jak maliny. Czego więc potrzebujesz na to niebo w ustach?
Składniki:
- 12 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki miodu (możesz dodać więcej, jeśli lubisz słodkie)
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300 ml mleka (może być mleko roślinne)
- 2 nektarynki
- opcjonalnie: mała garść drobno siekanych orzechów
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki poza nektarynami. Półtorej nektarynki pokrój w kostkę, a resztę w plastry. Potem nektarynki pokrojone w kostkę dodaj do owsianki i wymieszaj wszystko ze sobą. Teraz wybierz, jak chcesz to upiec. Do wyboru masz kokilki, formę na ciasto formę na babeczki. Czyli w skrócie wybierz to, co ci najbardziej odpowiada! Następnie plasterki nektarynki ułóż na wierzchu owsianki i włóż do piekarnika nagrzanego do 190* na około 30 minut!
I już! Gotowe! Jedynie co musisz zrobić to wziąć talerzyk, następnie widelczyk i rozkoszować się pysznym śniadaniem lub przekąską!
Smacznego!

Ściskam,
Ola!